Programma Congres opvallende kinderen in de kinderopvang
donderdag 11 mei 2023
Het congres kent een afwisselend programma en wordt verzorgd door deskundigen uit de praktijk. Naast drie plenaire sprekers in de ochtend zijn er in het middagprogramma vier deelsessies waarvan iedere deelnemer er twee kan volgen. De dag wordt vervolgens plenair afgesloten.
Informatie over de sprekers Direct inschrijven
Petra Holtkamp – Heb oog voor omgeving en aanleg
Werken vanuit de Infant Mental Healthvisie (IMH) kan helpen om zicht te krijgen op de context van opvallend gedrag. Uitgangspunt hierbij is dat de omgeving van een kind een net zo belangrijke rol voor de ontwikkeling speelt als de genetische aanleg. Vanuit deze invalshoek is het gedrag van een kind, ook in de context van de ouder-kindrelatie, beter te duiden. Ook kan de IMH-visie dienen om inhoudelijk te kijken naar de eigen organisatie en richting te geven aan het beleid. Petra Holtkamp neemt je mee in de betekenis van deze benadering. Daarbij combineert zij kennisoverdracht met voorbeelden. Via interactie met deelnemers volgt verdieping voor de praktijk.
In een interview blikt Petra vooruit op haar presentatie: IMH biedt inzicht in context van opvallend gedrag
Frederike Scheper – Stoornis of geen stoornis bij jonge kinderen?
De lezing van Frederike Scheper zal gaan over de spanning die er in de maatschappij heerst op het gebied van diagnostiek bij het jonge kind en het stellen van psychiatrische stoornissen: angst voor stempels of labels die jonge kinderen al krijgen, het risico op overdiagnostiek, en tegelijk de angst voor ondersignalering en er te laat bij zijn om erger te voorkomen. Wat is precies een stoornis, een diagnose, een classificatie? Frederike Scheper gaat in op hoe je hiermee om kunt gaan in de kinderopvang, welke kennis je kunt overbrengen, hoe je erover met elkaar in gesprek kunt gaan en wat belangrijk is in de communicatie met ouders en andere verzorgers.
In een interview blikt Frederike vooruit op haar presentatie: Kinderopvang speelt sleutelrol in vroegsignalering psychische stoornissen
Simone Dik – De meerwaarde van samen kijken
Binnen een reguliere kinderopvanggroep is het een hele uitdaging om het zorgelijke gedrag van een kind goed scherp te krijgen. Gedrag waar je binnen de groep niet echt grip op hebt. Beelden kunnen daarbij helpen. Door een situatie in de groep te filmen en de beelden samen met collega’s of ouders terug te kijken, kun je beter ontdekken wat dit kind nodig heeft. Achter elk gedrag van een kind zit immers een reden. Simone Dik neemt je, onder meer aan de hand van voorbeelden en beelden, mee in dit proces. Naast een korte uitleg over basisprincipes van communiceren zoals kijken – wachten – luisteren, zal zij laten zien hoe je al puzzelend met elkaar tot een ingang kunt komen om het kind te ondersteunen. Tot slot zal zij kort ingaan op de aandachtspunten rond het gesprek met de ouders over je zorgen.
In een interview blikt Simone vooruit op haar presentatie: Beelden geven kinderopvang zicht op zorgelijk gedrag
Deelsessies
Monique Thoonsen – Zintuiglijke prikkels beïnvloeden gedrag positief en negatief
Onder- of overprikkeling kan opvallend gedrag veroorzaken. Kinderen ervaren dan te weinig of juist te veel zintuiglijke prikkels. Bij onderprikkeling is er behoefte aan meer en sterkere zintuigprikkels. Is er sprake van overprikkeling dan is het aan te raden om drukke en rustige momenten af te wisselen. Monique Thoonsen laat in haar bijdrage zien welke strategieën activeren of kalmeren om de prikkelbalans te verbeteren. Ook de prikkelverwerking van begeleiders krijgt aandacht. Haar sessie zit vol met praktijkvoorbeelden en praktische tips, ook om ruimtes en lessen zintuigvriendelijk te maken.
Marrit Buruma – Autisme herkennen en begeleiden
Vroegherkenning van autisme is altijd van belang, zeker in de kinderopvang. Extra aandacht verdienen juist die kinderen waarbij de stoornis zich subtieler uit, zoals meisjes of kinderen met betere cognitieve en taalvaardigheden. Marrit Buruma neemt je, onder meer aan de hand van videobeelden, mee in de aandachtspunten voor herkenning en begeleiding. In dit verband zal zij ook spreken over omgaan met genderverschillen.
Leonie Vreeke – Omgaan met verlegen en angstig gedrag
Veel peuters en kleuters zijn meer dan gemiddeld verlegen of angstig. Dit kan zich op veel verschillende manieren uiten. Het tijdig bijsturen van dit gedrag kan latere angstproblemen voorkomen. Vanuit haar achtergrond als ontwikkelingspsycholoog en wetenschapper besteedt Leonie Vreeke aandacht aan op helpende en minder helpende reacties op dit gedrag. Zij gaat specifiek in op de invloed die kinderopvangorganisaties, peuterspeelzalen en gastoudergezinnen hierop kunnen hebben.
Tycho Dekkers – Gedragsproblemen: wat kan je ermee?
Wanneer dien je je zorgen te maken over jonge kinderen met druk, onoplettend, impulsief of opstandig gedrag? En wanneer moeten we dit gedrag normaliseren? Tycho Dekkers geeft antwoorden. In zijn sessie vertaalt hij onderzoek op het gebied van ouder- en leerkrachtinterventies naar de praktijk van alledag. Expliciete aandacht krijgen zowel technieken om probleemgedrag van kinderen vóór te zijn als om gewenst gedrag te stimuleren. Hij sluit af met praktische tools voor pedagogisch medewerkers die worstelen met kinderen met gedragsproblemen.
Plenaire afsluiting
José Koster – Hoe bespreek je je zorgen met ouders?
Eén van de lastigste zaken als je zorgen hebt over een kind is hoe je deze zorgen over de ontwikkeling van een kind op een goede manier met ouders bespreekbaar maakt. Ook als zij het niet kunnen of willen horen of weerstand laten zien. En zonder dat het ten koste gaat van een goede relatie met de ouders/verzorgers? José Koster combineert kennis over de theorie van het ouderschap met direct toepasbare tips voor op de werkvloer.
Inschrijven Informatie over de sprekers